Byg nyt hus så du føler dig hjemme

bungalow-sort-2

Går du og leger med tanken om at bygge dit helt eget hus fra grunden? Så er der en række ting, du skal gøre op med dig selv, inden du springer ud i det. For eksempel er det en god idé at kontakte en byggekonsulent. At bygge nyt hus er en kæmpe stor beslutning, som kræver en del overblik og planlægning, inden byggeriet af huset sættes i gang. Byggekonsulenter har stor erfaring og kan rådgive dig og svare på dine mange spørgsmål undervejs i projektet. På den måde laver du ikke dyre fejltagelser og alle byggeriets faser bliver udført med professionel vejledning.

Der er flere faser, når du overvejer at bygge nyt. De mest almindelige og uundgåelige er initiativfasen, økonomifasen, forlagsfasen, projektfasen, byggefasen. De vigtigste faser vil blive forklaret nedenfor:

Initiativfasen

I initiativfasen handler det om at lade dig og din familie inspirere jer af alt, hvas I synes om, så I kan få alle idéer med, når I sammen skal planlægge jeres drømmebolig. I kan tage på byggeudstillinger og få byggerådgivning, I kan se på forskellige udstillingshuse, I kan lade jer inspirere i nybyggerkvarterer eller andre særlige kvarterer i byen, hvor der måske er en speciel stil, som I synes om. Og derudover kan I altid samle inspiration ved at se boligprogrammer i fjernsynet og læse masser af magasiner. I denne her fase skal I give jer selv masser af tid. Det er vigtigt ikke at stresse. Meget tidligt i fasen, når I har besluttet jer for at bygge selv, vil I opleve, at utallige spørgsmål trænger sig på angående det helt store projekt. Inddrag så tidligt som muligt familiemedlemmer, der kan være en nytte i processen, og overvej, om i skal have tilknyttet en bygningskonsulent. Måske har I selv en i familien, der har god forstand på nybygning. Tidligt i forløbet skal I have styr på, hvad byggeriet på koste, og derefter bliver det langt nemmere at tilpasse jeres drømme og idéer efter jeres budget.

I Initiativfasen kan du stadig nå at ændre på alt, og skal ikke lægge dig endeligt fast på noget, inden du er helt sikker på, at du kan se dit drømmehus for dig. Det er vigtigt, at du får udarbejdet en liste med ønsker til din kommende bolig, så du får et overblik over dine behov. Listen skal være udgangspunktet, som du så efter kan redigere i, efterhånden som du kommer på nye idéer. Brug internettet til at lade dit inspirere fuldt ud, gå på opdagelse efter de ønsker, du har skrevet ned på din liste, og hold også øje med, hvad andre gør, der er ved at bygge nyt – der er helt sikkert også idéer at hente, og du vil sikkert dine interessante emner, som også omhandler dine ønsker. Det er meget vigtigt, du ikke lader dig begrænse fra start, men at du kun ser muligheder. Det kan for eksempel være en god idé at gå på opdagelse på Google og eventuelt slå ord op fra din liste. Under ’billeder’ kan du kigge nærmere på, om det i nu også er sådan du havde forestillet dig det. Er du i tvivl, eller virker hele beslutningen for uoverskuelig, kan du altid inddrage professionelle. Både byggerådgivere og arkitekter har mange års erfaring med netop det, du sidder og skal i gang med, og de kender kun alt for godt til dine dilemmaer. Alt andet lige er det altså meget sjovere at sidde med alle planerne og listerne med drømme, men det kan være rigtig svært at få det hele i gennem i praksis, inden dit drømmehus står fuldstændig, som du havde ønsket dig.

Økonomifasen

Funkishus-Foto-benee-huse.dk_

At tænke økonomien ind i projektet er selvfølgelig også fuldstændig centralt. Ingen vil snyde sig selv for penge. Der er flere steder du skal have tingene på det rene, inden du kaster dig ud i byggeprojektet. Først skal I måske lige genoverveje, hvornår I egentlig sidst fik nogen til at se på jeres økonomi. Det kan nemlig have meget stor indflydelse på jeres byggeplaner. Måske har i ikke de rigtige lån, og måske vil det være meget billigere for jer at skifte bank. Samtidig må I gøre op med jer selv en gang for alle; hvor meget har vi egentlig råd til at bygge for? Dernæst bør I få klarlagt, hvor meget I egentlig vil give for byggeriet. Dte kan I gøre på to måder: For det første skal I have jeres bankrådgiver til at lave et budget til jer, inden I taler med et byggefirma. Ved samme lejlighed er det hensigtsmæssigt, at rådgiveren vejleder jer omkring, hvordan I så skal finansiere huset, når det er bygget – og måske også i byggefasen. Desuden skal I tage en snak med det byggefirma, der skal hjælpe jer. De skal have et byggebudget til jer og få det godkendt i banken bagefter. Det er en god idé at indhente tilbud fra mange forskellige byggefirmaer, så i har noget at sammenligne med. Måske har I familie eller venner, der har gode erfaringer med nogle specifikke byggefirmaer. Derudover bør I bede byggefirmaerne om at inkludere alle omkostninger i budgettet. Og så er spørgsmålet til sidst, hvornår skal man egentligt betale for det hele? Det er forskelligt. Nogle byggefirmaer kræver ratebetaling undervejs, mens de bygger. Det kan for eksempel betyde, at I bliver nødt til at optage et byggelån i banken. Her skal I være opmærksomme på, om byggeriet er indeksreguleret i byggeperioden. Hvis I helst vil slippe for at optage et byggelån, er det bedre i går efter et byggefirma, der først skal have betaling, når I flytter ind i det nye hus. På den måde løber i heller inden økonomisk risiko under byggeriet, og desuden sparer i renteudgifterne. Det vil give jer en tryghed så længe byggeriet står på.

Byggeprocessen

Patriciervilla-foto-ltm.dk_

Alle husprojekter starter med en idé, som nævnt tidligere, og ender som et færdiggjort byggeri. For at opnå en god kontrol af processen og for at få et optimalt overblik over, hvornår der skal tages stilling til hvad, kan processen omkring selv byggeriet deles op i faser: program, fasen, forlagsfasen, projekteringsfasen, udførelsesfasen og brugsfasen. Noget af det vigtigste er at undersøge lokalplanen grundigt, så du ikke begynder på et projekt, som du alligevel aldrig får tilladelse til. Hvis din kommune har fastlagte regler for det område, du bor i ud over bygningsreglementet og diverse andre overordnede love og regler, vil de være at finde i lokalplanen. Det kan eksempelvis være byggelinjer i forhold til vej og strand eller specielle krav til taget eller facadens farve. Lokalplanen får du fingre i på kommunens tekniske forvaltning eller på kommunens hjemmeside.

I forlagsfasen skitseres de egentlige løsninger, uanset og det er dig selv eller din rådgiver som fører blyanten. Du skal være opmærksom på reglerne om obligatorisk byggeskadeforsikring, når du bygger nyt hus. Husk at lave en skriftlig aftale med håndværkerne om projektet.

2 thoughts on “Byg nyt hus så du føler dig hjemme

  1. Pingback: Byg hus med viden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.